Veel gestelde vragen
Wanneer ga je naar een Vertrouwenspersoon?
Je ervaart ongewenst gedrag. Zoals Pesten, Intimidatie, Discriminatie of Seksueel Grensoverschrijdend gedrag. Jij, en alleen jijzelf, voelt wanneer iemand jouw grens over gaat. Twijfel dus niet aan jezelf en raadpleeg een Vertrouwenspersoon als jou dit overkomt.
Ook als je getuige bent van grensoverschrijdend gedrag kan een Vertrouwenspersoon helpen. Hij kan adviseren wat jij kunt doen ten aanzien van het slachtoffer of de dader.
Hoe helpt de Vertrouwenspersoon jou?
Een vertrouwenspersoon biedt jou een luisterend oor. Hij oordeelt niet en is er alleen voor jou. Samen met de Vertrouwenspersoon onderzoek je wat de beste aanpak is om het ongewenste gedrag te stoppen. De vertrouwenspersoon kent de routes in jouw organisatie en kan jou daarin adviseren.
Heb je hulp nodig om zelf een gesprek te voeren? De Vertrouwenspersoon kan je helpen met de gespreksvoorbereiding zodat je goed voorbereid aan tafel komt.
De gouden regel is dat er niets gebeurt waar jij zelf niet voor kiest. Jij houdt de regie over het proces.
Wie weet dat ik bij een Vertrouwenspersoon geweest ben?
Niemand! Een Vertrouwenspersoon zal nooit zonder jouw toestemming met anderen praten over jouw situatie.
Er zijn slechts 2 uitzonderingen op deze gouden regel. De vertrouwenspersoon komt in zware gewetensnood of de vertrouwenspersoon acht het zeer waarschijnlijk dat er ernstig persoonlijk letsel kan optreden wanneer de vertrouwelijkheid in stand blijft. En dan geldt nog steeds dat dat nooit gebeurt zonder dat jij het weet.
Ik volg daarbij de richtlijn van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen.
Wat doet een Vertrouwenspersoon niet?
Heb je een arbeidsconflict met jouw werkgever dan is de Vertrouwenspersoon meestal niet de juiste persoon om naar toe te gaan. Ook is de Vertrouwenspersoon geen mediator die kan bemiddelen tussen jou en je werkgever.
Maar... als jouw werkgever het conflict op een zodanige manier voert dat er sprake is van intimidatie of pesten, ga dan wél naar een Vertrouwenspersoon.
Je kunt dan denken aan het dreigen met sancties, verbale agressie, negeren, het toebedelen van rotklusjes of onderscheid maken bij het verdelen van diensten. Aarzel niet en raadpleeg een Vertrouwenspersoon.
Hoe neem je contact op met de Vertrouwenspersoon?
Ben ik de extern vertrouwenspersoon voor jullie bedrijf of organisatie? Dan kun je ongewenst gedrag bij mij melden door mij te bellen op 06 - 81 59 91 31. Je kunt ook een Whatsapp bericht naar dit nummer sturen of mailen naar vp@bussolaconsultancy.nl
Ik zal zo snel mogelijk contact opnemen en meestal resulteert dat in het maken van een afspraak op een geschikte en discrete locatie.
Je hoeft dit NIET te melden bij jouw leidinggevende en / of werkgever.