Wat is een Veilig Werkklimaat?
Binnen een Veilig Werkklimaat voelen medewerkers zich vrij om te zijn wie ze zijn. Ze voelen zich erkend en gewaardeerd. Men is niet bang om fouten te maken en er is sprake van positieve feedback. Verschillen worden omarmd. Geslacht, afkomst, huidskleur, seksuele geaardheid, politieke opvatting of andere verschillen zijn geen redenen voor uitsluiting. Hiërarchische verhoudingen worden niet omgezet in macht of intimidatie. Wie wil nu niet in zo'n organisatie werken? Toch is het niet vanzelfsprekend.
Wat is ongewenst gedrag?
Misschien heeft u het zelf wel eens meegemaakt of zien gebeuren. Een opmerking, een gebaar, een aanraking waarvan je denkt: vind ik dat wel prettig? Vind ik dit wel normaal? Sommige medewerkers ervaren dit met regelmaat op de werkvloer. We noemen dat ongewenst gedrag. Het is te verdelen in de volgende categorieën:
- Pesten
- Discriminatie
- Verbaal of fysiek geweld
- Intimidatie
- Seksueel grensoverschrijdend gedrag
Dergelijke ervaringen kunnen leiden tot ernstige psychosociale klachten. Onderschat ook niet wat het effect is op de 'omstanders', de collega's die geen slachtoffer zijn maar wel getuige. Van een veilig werkklimaat is geen sprake meer.
Bewust of onbewust gedrag?
We spreken meestal over een melder, dat is degene die last heeft van het ongewenste gedrag, en over een vermeende dader. Dat is een persoon of een groep die het ongewenste gedrag vertoont. Overigens is dat niet altijd bewust of met opzet. Soms zijn mensen zich niet bewust van de uitwerking van hun gedrag op collega's. Soms is wel sprake van opzettelijk gedrag. In alle gevallen geldt dat degene die het gedrag ervaart graag wil dat het stopt. Het veroorzaakt op termijn (ernstige) psychosociale klachten met gevolgen voor de persoon in kwestie, het team en de organisatie.