Waarom een Vertrouwenspersoon?
Een veilig werkklimaat is niet vanzelfsprekend en verdwijnt zodra er sprake is van ongewenst gedrag. Met dit gedrag gaat iemand over de persoonlijke grens van een ander. De Arbowet schrijft heel duidelijk voor dat werkgevers zich moeten inspannen om een veilige werkomgeving te bieden. Toch komt ongewenst gedrag in bijna alle organisaties wel eens voor. Een Vertrouwenspersoon kan helpen! Zowel bij de aanpak van ongewenst gedrag als bij het voorkomen ervan.
Voorkom psychosociale arbeidsbelasting
Voor de medewerker die er last van heeft, is het soms moeilijk om dit intern bespreekbaar te maken. Enkele redenen hiervoor kunnen zijn:
- Gevoelens van schaamte spelen op
- Men twijfelt of het wel belangrijk genoeg is
- Men wil de lieve vrede niet op het spel zetten
- Een hiërarchische of persoonlijke verhouding zit in de weg
Niets doen kan leiden tot (ernstige) psychosociale arbeidsbelasting.
De weg naar veiligheid
Een Vertrouwenspersoon biedt uitkomst in deze situaties en ondersteunt de melder. Een vertrouwenspersoon oordeelt niet en doet niet aan waarheidsvinding. De melder is vrij om te zeggen wat hij of zij wil zeggen. Er is volop ruimte voor de emoties die er zijn. Uiteindelijk is het de melder, en de melder alleen, die bepaalt wat voor hem of haar de beste weg naar een oplossing is.
Als een bepaalde collega zich niet bewust is van de uitwerking van zijn gedrag is een gesprek tussen melder en veroorzaker soms voldoende. Een vertrouwenspersoon kan helpen bij de voorbereiding en de melder ondersteunen tijdens het gesprek. Soms is meer nodig, helemaal als er sprake lijkt van opzet. De vertrouwenspersoon adviseert de melder over de mogelijkheden en helpt bij het bewandelen van de juiste route.
Hoe ik dat aanpak? Kijk eens bij Mijn werkwijze.